دانگ فنگ

از Sicar
دانگ فنگ
دانگ فنگ

دانگ‌فِنگ موتور کورپوریشن به چینی سنتی  東風汽車公司یک شرکت خودروسازی بزرگ چینی است که به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده خودرو در چین شناخته می‌شود.

این شرکت در سال ۱۹۶۸ میلادی در استان هوبِی چین تأسیس شد و در حال حاضر در زمینه تولید و مونتاژ انواع خودروهای سواری، اتوبوس، کامیون و دیگر وسایل نقلیه تجاری، همچنین تولید قطعات خودرو فعالیت می‌کند.

دانگ‌فنگ موتور در سال ۲۰۱۲ بیش از ۲.۷۶ میلیون دستگاه خودرو تولید کرد و هم‌اکنون به همراه چانگان موتورز، گروه فاو و سایک موتور به‌عنوان چهار خودروساز بزرگ چین شناخته می‌شود.

دولت چین به طور کامل ۱۰۰ درصد از سهام این شرکت را در اختیار دارد. واژه "دانگ‌فنگ" به معنای "باد شرقی" است.

بخش کامیون‌سازی دانگ‌فنگ تحت نام DFCV شناخته می‌شود که ۴۵ درصد از سهام آن در اختیار شرکت ولوو تراکس قرار دارد.

این شرکت با همکاری ولوو تراکس و رنو تراکس که هر دو از زیرمجموعه‌های گروه ولوو هستند، موفق شد به‌عنوان نخستین خودروساز چینی، به طور مؤثر وارد بازارهای اروپایی شود.

تاریخچه

تاریخچه دانگ فنگ
تاریخچه دانگ فنگ

دانگ‌فنگ موتور در سال ۱۹۶۸ میلادی در استان هوبِی چین تأسیس شد. انتخاب این استان به‌عنوان محل تأسیس کارخانه، به دلیل موقعیت جغرافیایی دورافتاده آن بود تا در صورت بروز تهدیدات نظامی و حملات احتمالی دشمن، کارخانه کمتر در معرض آسیب قرار گیرد. امروزه این شرکت در زمینه تولید و مونتاژ انواع خودروهای سواری، اتوبوس، کامیون و دیگر وسایل نقلیه تجاری، همچنین تولید قطعات خودرو، فعالیت‌های گسترده و متنوعی دارد.

نام

نام «دانگ‌فنگ» در زبان چینی به معنای «باد شرقی» است. اما جالب است که این برند در ابتدا و به مدت تقریباً سه دهه پس از تأسیس، با نام Second Automobile Works شناخته می‌شد و نام «دانگ‌فنگ» بعدها به‌عنوان برند رسمی شرکت انتخاب شد.

دهه طلایی

دهه ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰ را می‌توان به‌عنوان «دهه طلایی» دانگ‌فنگ موتور نام برد. در این دوره، این شرکت با سرمایه‌گذاری‌های هدفمند و برنامه‌ریزی دقیق، توانست جایگاه خود را در صنعت خودروسازی مستحکم کرده و به یک بازیگر مهم در بازار جهانی تبدیل شود. در این مدت، دانگ‌فنگ با شرکت‌های بزرگ خودروسازی کره‌ای و ژاپنی تفاهم‌نامه‌های همکاری و انتقال تکنولوژی در زمینه‌های مختلف امضا کرد که این همکاری‌ها نقش بسزایی در ارتقای کیفیت محصولات و فناوری‌های تولیدی این شرکت داشت.

خودروهای تجاری

دانگ‌فنگ با همکاری ولوو تراکس و رنو تراکس (یکی از زیرمجموعه‌های گروه ولوو) توانسته به‌عنوان یک شرکت چینی، وارد بازارهای اروپایی شود. همچنین در ایران، کشنده‌های این خودروساز چینی توسط سایپادیزل به بازار عرضه شده‌اند.


محصولات

  • دانگ‌فنگ در ایران
    دانگ‌فنگ در ایران
    دانگ فنگ KL یا T375
  • دانگ فنگ KL یا T375
  • دانگ فنگ  KX
  • دانگ فنگ  KX
  • دانگ فنگ هامر
  • دانگ فنگ هامر
  • دانگ فنگ  A60
  • دانگ فنگ  A60
  • دانگ فنگ  X5
  • دانگ فنگ X5

دانگ‌فنگ در ایران

دانگ‌فنگ پس از آغاز تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران و قطع رابطه شرکت‌های بزرگ خودروسازی به‌عنوان شریک تجاری سایپادیزل در فروش کامیون‌ها وارد بازار ایران شد. کامیون‌های T300 و T375 نخستین کامیون‌های دانگ‌فنگ در ایران بودند که سپس با نام‌های البرز و کاوه در ایران مونتاژ شدند.

در فروردین‌ماه سال ۹۵ دانگ‌فنگ H30 به‌عنوان محصول جدید ایران‌خودرو معرفی شد؛ و پس از آن طی شرایطی به ایرانیان فروخته شد. در سال ۹۷ نیز نسخه صندوق‌دار آن با نام دانگ‌فنگ S30 توسط ایران‌خودرو عرضه شد. در سال‌های اخیر نیز خودرو کراس دی‌اف‌اس‌کی گلوری آی‌ایکس۵ فنگ توسط بهمن موتور مونتاژ و در ایران تحت عنوان دیگنیتی عرضه می‌شود. این خودرو در اروپا با نام دی‌اف‌اس‌کی گلوری آی‌ایکس۵ شناخته می‌شود. همچنینsx5  دانگ‌فنگ اس‌ایکس۵ یا همان جویر و یا t5 دانگ‌فنگ فنگ‌شینگ تی۵ توسط شرکت فردا متورز در ایران مونتاژ می‌شود.

شرکت آرین پارس موتور نیز در حال حاضر برخی از محصولات دانگ‌فنگ را در ایران عرضه می‌کند. یکی از این محصولات، لاماری ایما نام دارد؛ نام این اصلی کراس‌اور، دانگ‌فنگ T5 EVO است؛ ولی برای بازار ایران، شرکت آرین پارس موتور، نامش را ایما (EAMA) گذاشته و آن را با برند لاماری (LAMARI) به بازار کشورمان معرفی کرده است.

H30 کراس

کراس اور H30
کراس اور H30

در اواخر زمستان ۱۳۹۴، ایران‌خودرو پیش‌فروش دانگ‌فنگ H30 Cross را به‌عنوان ارزان‌ترین کراس‌اوور خود آغاز کرد که با استقبال گسترده مشتریان روبه‌رو شد. اما به دنبال تأخیر طولانی، نخستین سری از این خودرو در پاییز ۱۳۹۵ به مشتریان تحویل داده شد. H30 Cross، مانند استپ‌وی، یک هاچ‌بک قدبلند است و بر پایه پلتفرم قدیمی یکی از محصولات سیتروئن ساخته شده است. این خودرو از پیشرانه ایرانیزه‌شده ۲۰۶ تیپ ۵ بهره می‌برد.

در ابتدا، این خودرو با مشکلات کیفی مواجه بود، از جمله خاموش‌شدن ناگهانی پیشرانه، اما خوشبختانه این مشکلات با گذشت زمان و تلاش ایران‌خودرو برطرف شد. در حال حاضر، تقاضا برای خرید H30 همچنان بالا است. از پاییز ۱۳۹۷ نیز، رینگ آلومینیومی از تجهیزات استاندارد این مدل حذف شد.