ساینا

از Sicar
نسخهٔ تاریخ ‏۲۰ نوامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۵:۱۶ توسط Ecu admin (بحث | مشارکت‌ها) (Ecu admin صفحهٔ سایپا ساینا را به ساینا منتقل کرد)

ساینا خودرویی است که طراحی آن توسط شرکت سایپا انجام شده و از موتور M15 با استانداردهای آلایندگی یورو ۴ و یورو ۵ برخوردار است. تاکنون، سایپا ۶ تیپ مختلف از مدل ساینا را تولید کرده است که شامل ساینا اتوماتیک، ساینا اس، ساینا اسDA (استاندارد ۸۵ گانه)، ساینا EX، ساینا SX و ساینا پلاس می‌باشند.

ساینا سفید
ساینا سفید

ساینا، خودرویی با موتور ۱۵۰۰ سی‌سی است که امکاناتی چون کیسه هوای راننده و سرنشین جلو، ترمز ای‌بی‌اس، EBD، BA، سامانه ضدسرقت، چراغ مه‌شکن جلو و عقب، دی‌لایت و اتولایت (در تیپ S با استاندارد ۸۵ گانه )کامپیوتر سفری، چهار شیشه‌برقی، سنسور دنده‌عقب، ریموت‌کنترل، صندوق پران برقی فقط در مدل S با استاندارد ۸۵ گانه، رینگ آلومینیومی (در مدل ۹۸ به بالا به‌صورت سفارشی) و سیستم تهویه‌مطبوع دیجیتال را داراست.

تولید ساینا EX از آبان ۱۴۰۱ به دلیل عدم تطابق با استانداردهای جهانی متوقف شد و اکنون تنها مدل ساینا S با استاندارد ۸۵ گانه تولید می‌شود. این خودرو ابتدا با کد سایپا ۲۳۲ شناخته می‌شد و پلتفرم آن مشابه تیبا است. در سال ۱۳۹۹، نسخه فیس‌لیفت ساینا S رونمایی شد. همچنین، مدل کوئیک، نسخه هاچ‌بک ساینا است که تغییرات ظاهری کوچکی در قسمت عقب و داخل داشته است. تولید ساینا به دلیل قدیمی بودن پلتفرم و عدم امکان ارتقا در سال ۱۴۰۱ متوقف شد و اکنون فقط ساینا S DA در دو نسخه دنده‌ای و اتوماتیک تولید می‌شود.

تاریخچه خودرو ساینا

ساینا یکی از خودروهای سدان ایرانی است که توسط شرکت سایپا تولید می‌شود. این خودرو در سال ۱۳۹۵ با هدف ارائه یک مدل مدرن‌تر و جذاب‌تر نسبت به تیبا به بازار معرفی شد.

نمای جانبی ساینا
نمای جانبی ساینا

قبل از ورود ساینا به بازار، گروه خودروسازی سایپا با خودروی تیبا در بازار حضور داشت. تیبا که از لحاظ ابعاد و اندازه به ساینا شباهت زیادی داشت، به‌عنوان یک انتخاب میان‌رده میان پراید و پژو ۴۰۵ برای خریداران ارائه شد و به خانواده خودروهای انحصاری سایپا اضافه شد.

اولین سری ساینا با دو تیپ SX و EX وارد بازار شد. این خودرو که تا حد زیادی فیس‌لیفتی از تیبا به شمار می‌رفت، دارای تفاوت‌هایی در نمای جلو و عقب بود، اما از نظر جانبی شباهت‌های زیادی به تیبا داشت. در نمای صندوق‌عقب، نام ساینا به‌صورت فارسی نوشته شده بود که مشخصه‌ای از طراحی خاص آن بود.

تولید ساینا اتوماتیک از سال ۱۳۹۴ آغاز شد و پس از سه سال، این خودرو با جعبه‌دنده CVT با قابلیت تعویض دستی وارد بازار شد و به‌عنوان نخستین خودروی اتوماتیک ایرانی معرفی گردید.

ساینا پلاس اولین خودرو از سری پلاس سایپا بود. این نسخه به‌طور عمده از نظر ظاهری مشابه ساینا EX بود، اما به‌روزترین آپشن‌ها و ویژگی‌ها را داشت. ساینا پلاس در واقع نسخه‌ای از تیپ SX با آپشن‌های ساینا S به شمار می‌رفت.

چهار سال پس از معرفی اولین تیپ‌های ساینا، گروه خودروسازی سایپا نسخه فیس‌لیفت شده‌ای از ساینا را با تیپ‌های S و G به بازار عرضه کرد. در حال حاضر، ساینا S  و ساینا دوگانه‌سوز مدل‌های تولیدی این خودرو هستند.

انواع ساینا

تیپ‌های مختلف ساینا عبارت‌اند از:

ساینا معمولی
ساینا معمولی

ساینا معمولی (SX و EX)

تیپ SX به‌عنوان نسخه کم آپشن با امکانات پایه نظیر شیشه‌های برقی جلو، تهویه‌مطبوع دستی، مه‌شکن، فرمان هیدرولیک، ترمز ABS+EBD و دو ایربگ معرفی شد.

تیپ EX، نسخه فول آپشن با امکانات اضافی مانند شیشه‌های برقی عقب، تنظیم برقی آینه‌ها، تهویه‌مطبوع الکتریکی و رینگ آلومینیومی بود. به دلیل آپشن‌های بیشتر، استقبال از تیپ EX بیشتر از تیپ SX بود و تولید تیپ SX محدود به سال ۱۳۹۵ شد.

از سال ۱۳۹۷ به دلیل تحریم‌ها و افزایش هزینه‌ها، سایپا برخی آپشن‌ها مانند رینگ آلومینیومی را حذف کرد.

ساینا اتوماتیک

عرضه شده در سال ۱۳۹۷، با گیربکس CVT پانچ بلژیک و امکاناتی نظیر کی‌لس استارتر، کروز کنترل و فرمان برقی. این نسخه ارزان‌ترین خودروی اتوماتیک در بازار بود، اما به دلیل تمرکز سایپا بر عرضه کوییک اتوماتیک، تنها در تعداد محدود عرضه شد.

ساینا آپشنال (ساینا پلاس)

تولید محدود در سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰، با امکانات بیشتر نسبت به ساینا EX مانند سیستم مالتی مدیا با مانیتور لمسی، روکش چرمی صندلی‌ها، کف‌پوش سه‌بعدی، فرمان D-Cut چرمی و دوربین دید عقب. از نظر ظاهری با دستگیره‌های آسان‌بازشو و چراغ‌های تیره به‌راحتی از سایر مدل‌ها تمایز پیدا می‌کند.

ساینا S
ساینا S

ساینا  S

نخستین فیس‌لیفت ساینا که از اواخر سال ۱۳۹۹ عرضه شد. تغییرات ظاهری شامل سپرها، جلوپنجره و چراغ‌های جدید است. همچنین تغییرات فنی مانند برقی شدن دریچه گاز و پیشرانه با استاندارد آلایندگی یورو ۵ اضافه شده است. امکانات رفاهی این مدل مشابه ساینا EX است، با اضافه‌شدن دی‌لايت، راهنمای تعویض دنده و ریموت‌کنترل تاشو.

ساینا GX

ساینا GX  نسخه اسپرت و متفاوت از خانواده ساینا است که با طراحی جذاب و امکانات ویژه خود، توجه بسیاری از مشتریان را جلب کرده است. این نسخه به‌عنوان یکی از مدل‌های برجسته، ویژگی‌های خاصی را نسبت به سایر نسخه‌ها ارائه می‌دهد.

این تقسیم‌بندی گسترده از مدل‌ها و نسخه‌های مختلف ساینا، به مشتریان این امکان را می‌دهد که باتوجه‌به سلیقه، نیازها و بودجه خود، گزینه مناسب را انتخاب کنند.

مشخصات فنی

نمای داخلی ساینا
نمای داخلی ساینا

ساینا یک سدان کوچک با موتور ۱۵۰۳ سی‌سی از نوع M15 است که قادر به تولید حداکثر ۸۷ اسب بخار قدرت در ۵۳۰۰ دور در دقیقه و ۱۲۸ نیوتن‌متر گشتاور در ۴۰۰۰ دور در دقیقه می‌باشد. این خودرو با شتاب ۱۲.۸ ثانیه برای مدل دنده‌ای و ۱۳ ثانیه برای مدل اتوماتیک، به حداکثر سرعت ۱۷۵ کیلومتر بر ساعت (دنده‌ای) و ۱۷۰ کیلومتر بر ساعت (اتوماتیک) می‌رسد. سیستم انتقال قدرت ساینا EX شامل یک گیربکس ۵سرعته دستی یا اتوماتیک CVT است و مصرف سوخت ترکیبی آن ۷ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر برای مدل دنده‌ای و ۷.۵ لیتر برای مدل اتوماتیک است.

این خودرو استاندارد آلایندگی یورو ۴ را داراست و دارای سیستم فرمان هیدرولیک برای مدل دنده‌ای و فرمان برقی برای مدل اتوماتیک است. تعلیق جلو از نوع مک فرسون و تعلیق عقب میله پیچشی است. ساینا EX با طول ۴۲۱۵ میلی‌متر، عرض ۱۶۶۳ میلی‌متر، و ارتفاع ۱۴۸۴ میلی‌متر، فضای صندوق‌عقب ۳۷۰ لیتر و ظرفیت پنج سرنشین دارد. وزن خالص آن برای مدل دنده‌ای ۱۰۵۰ کیلوگرم و برای مدل اتوماتیک ۱۰۸۵ کیلوگرم است. سیستم ترمز این خودرو دیسکی در جلو و کاسه‌ای در عقب است و از رینگ‌های فولادی یا آلومینیومی ۱۴ اینچ بهره می‌برد. حجم مخزن سوخت ساینا ۴۱ لیتر است.

ECU

مدل نوع ECU موتور
ساينا ساده زيمنس (SIEMENS) CIM
ساينا ساده زيمنس (SIEMENS) بایفیول
ساينا ساده ال زد ان اف (LZNF)
ساينا ساده زيمنس (SIEMENS) معمولی
ساينا(S)AT کروز (CROUSE) EASY.U2 CAN
ساينا(S)AT کسنس (KESENS)
ساينا(S)AT کروز (CROUSE) EASY.U2